Un conflicte relacionat amb la credibilitat d’alguns productes, pel que fa a la seua procedència, seguint els cànons establerts en agricultura ecològica està esquitxant últimament l’entorn de casa nostra. L’Associació de consum ecològic i de proximitat LoFato no n’és aliè i ara més que mai vol fer palesa la seua visió, doncs som de Lleida i per tant tenim vincles amb productors locals.
La relació que com a famílies consumidores tenim amb els diferents productors/es va més enllà de la purament econòmica, i la informació que tenim uns dels altres també va més enllà de la que consta sobre els papers, és a dir, el fet de tenir certificacions de producció ecològica o no. Un dels pilars fonamentals que tenim com a cooperativa de consum ecològic i de proximitat és la relació directa amb els productors/es, relació que sorgeix del coneixement previ entre les PERSONES o del boca a orella entre d’altres.
El funcionament de la cooperativa es centra principalment en el consum de cistelles de fruita i verdura ecològica de temporada, comprada a pagesos/es de la zona. També disposem d’altres productes tant frescos com elaborats. El contacte que tenim amb els pagesos/es que ens proveeixen tot l’any és tan proper i constant com decideix l’assemblea de la cooperativa. Una relació de proximitat que es veu afavorida pel fet que els propis productors/es formen part de la cooperativa i, per tant, els intercanvis d’opinions i les decisions es prenen de la manera més TRANSPARENT possible. Les portes dels conreus dels productors/es que treballen amb nosaltres estan obertes permanentment a qualsevol persona de LoFato que hi vulgui fer una visita. A més a més, ens informen setmanalment de l’evolució de les seves feines (sembres, recollides, intercanvis amb altres productors/es, problemes al camp) i argumenten tots els canvis que hagin hagut de fer de manera imprevista, esforç que valorem des del primer dia.
Aquest exemple concret és l’instrument que nosaltres utilitzem per decidir amb quins productors/es i quins productes volem consumir com a membres de la cooperativa. Per descomptat, no coneixem a totes els que hi podrien ser però si que confiem amb totes els que hi són.
Malgrat que les reaccions que genera aquest conflicte, i sobretot el tracte de la informació que pugui arribar a la població en general, poden afectar el sector de la pagesia agroecològica, des de l’Associació de consum ecològic i de proximitat LoFato considerem positiu que es denunciïn i es facin públiques possibles accions fraudulentes que puguin posar en dubte la honestedat i la credibilitat de molts treballadors del camp, així com que es motivin entorns de debat entre persones consumidores i productors/es per garantir una relació honesta i, per extensió, sana per a tothom: la terra, el productor i el consumidor. La denúncia del frau ens sembla necessària i positiva, però sempre feta des d’un prisma de rigor i reflexió pausada, que permeti separar el gra de la palla. Cal diferenciar clarament possibles actituds fraudulentes i destructives de les que, de forma positiva, ajuden a fer crèixer l’agroecologia, per tal que una situació particular mai esquitxi, de forma injusta, a tot el sector i a totes les persones que hi treballen amb ètica.
Com sempre hem intentat fer, seguirem treballant amb paciència, constància i estima de la manera que la cooperativa porta fent ja fa uns anys. Per tal de donar a conèixer una alternativa real al consum convencional més enllà dels indicadors delimitats pels certificats oficials.
Lleida, a 3 de novembre de 2011
Associació de consum ecològic LoFato
Deixa un comentari