LES RECEPTES AL BLOC DE LO FATO
Formar part de Lo Fato és formar part d’un projecte. Una de les moltes dimensions d’aquest és el consum de productes de proximitat i de temporada. És per això que dins el nostre blog hi afegim aquest apartat on proposarem receptes que ens permetran cuinar d’una manera fàcil i original els aliments que podem obtenir de Lo Fato. Alguns més comuns i altres que desconeixem, però tots amb un denominador comú: són productes de la nostra terra.
Arròs amb llet de coco (per a 4 persones)
Ingredients:
- 300 g d’arròs basmati ecològic, integral i de comerç just
- 200 ml de llet de coco
- 1 cullerada de sal
- 1 cullerada de mel o sucre de panela
- 1 cullerada d’oli verge extra d’oliva arbequina ecològica.Elaboració:
1) Rentar l’arròs.
2) Cobrir completament l’arròs amb aigua i deixar en remull durant 30 minuts.
3) En una paella petita, posar la llet de coco amb la sal, la mel i l’oli d’oliva a foc mig i remoure de tant en tant amb un pal de fusta (cobert xinès) fins que s’espessi i agafi un tó marró.
4) Bullir l’arròs amb 5 vegades d’aigua durant 30 minuts.
5) Apagar el foc de l’arròs i deixar reposar ‘tal qual’ mentre s’acaba de cuinar el coco.
6) Un cop tinguem el coco a punt, escòrrer l’arròs, posar en un recipient i barrejar amb la barreja de coco fent servir el mateix pal de fusta.
Nota:
Tot i que us sembli que hi ha poc coco per tanta quantitat d’arròs, el resultat final té molt gust a coco i està boníssim!
Remenat de fulles de pastanaga
Les fulles de pastanaga es mengen? Doncs si! Són una bona Font de magnesi, potassi i vitamina K i porfirines (qui sap què són?)
En català i castellà no hi ha massa receptes, tot i que per internet he trobat algunes sopes o suggeriments de posar-les a l’amanida. En anglès hi ha més varietat i aquest remenat a casa nostra té molt d’èxit. L’he tret i adaptat de la página http://www.carrotmuseum.co.uk/carrotops.html , on hi podeu trovar altres suggeriments.
Remenat de fulles de pastanaga (Carrot Top Scramble)
- 1 cullerada d’oli d’oliva
- una ceba mitjana picada
- 3 grans d’all, picats
- fulles de pastanaga picades (la quantitat depèn del que us hagin portat a la cistella)
- 1 tassa de tomàquet (millor natural, però fregit també pot ser)
- 4 ous (quantitat variable)
- Opcional: 2 cullerades de coriandre fresc picat (es pot substituir per julivert, o res)
sal i pebre al gust
1)Fregiu la ceba en una mica d’oli d’oliva durant 2 – 3 minuts, afegir l’all i cuinar un minut més o menys.2) Barregeu les fulles pastanaga picades (el més fines que pugueu). Remeneu i cuineu durant 2-3 minuts, fins que comencen a marcir.3) Afegiu el tomàquet picat i cuineu a foc lent cobert 3 minuts.4) Trencar els ous a la barreja i remenar fins que estiguin cuits5) Cobrir amb coriandre o julivert. Assaoneu amb sal i pebre al gust.
6) Podeu servir servir-lo damunt unes torrades.
Iogurt cassolà
Ingredientes:
- 1 litro de leche entera
- 1 yogur (puede ser dos cucharadas más o menos)Preparación:Meter la leche (nosotros lo hacemos con leche a temperatura ambiente, si la ponéis sacada de la nevera el tiempo variará) en el microondas en una jarra o recipiente apropiado (nosotros utilizamos un tarro de cristal) y programar 3 minutos a máxima potencia. El tiempo es orientativo, depende del microondas. Para comprobar que está bien las primeras veces poníamos el dedo dentro de la leche y si aguantábamos hasta contar hasta 15 era la temperatura apropiada, si no hay que esperar o calentar más).
Añadir el yogur. La primera vez se pone uno entero, pero los días siguientes se aprovecha un poco del yogur que quede (unas 3 ó 4 cucharadas soperas). Remover y tapar el tarro.
A continuación ponerlo dentro una bolsa isotérmica. Poner en un sitio más o menos cálido (en la cocina, un armario, no galería o balcón). A nosotros nos funciona mucho mejor si lo ponemos en el armario que hay encima de la nevera (con el calor del motor de la nevera se debe crear un microclima) y dejar reposar unas 8 horas. Pasado este tiempo ya debe estar cuajado y se puede consumir o meter en el frigorífico.
De vez en cuando, una vez al mes más o menos, volvemos a empezar con un yogur que hemos comprado porque el nuestro se va poniendo más agrio.
Se puede hacer añadiendo azúcar a la mezcla, o con yogures de sabores o griego, no afecta.
RESUMEN:
1) Meter en el microondas 1 litro de leche 3 minutos a máxima potencia.
2) Añadir el yogur a la leche.
3) Cubrir con un paño de cocina y ponerlo en una bolsa isotérmica . Poner en un sitio cálido.
4) Dejar reposar 8 horas.
Pastís de Carbassa
Ingredients:
– 350-400 gr. de carbassa pelada,
– 4 ous,
– 200 gr. de sucre,
– 250 gr. de farina,
– 1 sobre de llevat,
– 1 tassa d’oli
– un polsim de canyella.
1) Talla la carbassa a làmines i cou-la fins que estigui tendra (jo la poso al
microones sencera un parell de minuts abans de tallar-la –fa el procés molt més
ràpid i fàcil- i un cop pelada i tallada la torno a posar uns 10 minuts a potència
màxima).
2) Passar la carbassa per la batedora i anar afegint i batent els ous, el sucre, la
farina, el llevat, l’oli i la canyella.
3) Abocar la massa en un motlle amb mantega o oli.
4) Introduir al forn, escalfat prèviament, a 180ºC uns 40 minuts. (us recomano un
motlle ni massa alt ni massa baix)
Les pipes de la carbassa es poden netejar, assecar i fregir. Van molt bé com a
complement d’amanides!
Còctel refrescant de meló i menta
Ingredients: (per a quatre persones, tot i que depèn de la mida)
– un meló mitjà
– suc d’una llimona
– fulles de menta fresca al gust
Es posa en un recipient que pugui cabre a la nevera les fulles de menta, el suc de la llimona i el meló, després de treure-li la pell i les llavors. Es passa el pímer, que quedi tot ben triturat i es deixa refredar bé a la nevera.
Llest! Es pot servir amb glaçons també.
Si es vol afegir un xorret d’alcohol, queda molt bé amb Rom blanc.
Salmorejo de remolatxa
Exquisit i per quedar molt bé! casi casi de disseny!
Ingredients: (per 4 persones, tingueu en compte que hi ha ingredients que es poden obviar i les quantitats també són al gust)
-remolatxa (una de gran o dues de mitjanes)
– dues tomates
– un pebrot verd mitjà
– mig pebrot roig (si és gran)
– 1 ceba tendra
– 1-2 dents d’all al gust
– 1 cogombre
– oli
– sal
– vinagre
– pebre negre recent molt (és més aromàtic)
– molla de pa (de mitja llesca de pa de pagès)
Feu a bocins petits tots els ingredients, sobretot la remolatxa i pose-ho en un bol gran que us hi pugui caber a la nevera després. Passeu el pímer amb paciència. Aquesta és, ni més ni menys, la part complicada de la recepta. La remolatxa costa de triturar perquè és més dura que els altres ingredients i hi ha risc d’escatxic, això es suma al fet que taca molt. Si aneu amb compte però, res d’això té perquè passar.
Una vegada tot ben triturat, s’afegeix sal, pebre, oli i vinagre al gust i es posa a la nevera una bona estona abans de menjar. Resulta molt refrescant.
Hi ha qui ho serveix afegint-hi damunt uns bocinets de pa fregit amb all, a més de ceba i pebrot picat petitet.
Altres variants:
– gazpatxo de síndria: es substitueix la remolatxa per síndria en la recepta anterior. No confondre, no és un postre!
Pebrots farcits de formatge
Ingredients:
– pebrots verds
– formatge feta (o aquell formatge que venen tallat a dauets i macerat en oli, per a amanides)
– tomaquets per sofregir (un pot del capell us farà el fet, també).
– all, ceba, espècies al gust
Agafeu els pebrots, els talleu el mànec i els buideu de llavors. Farciu-los de formatge feta i tanqueu-los amb un escuradents, per a que quan els coem no s’escapi el formatge.
Feu un bon sofregit de tomàquet amb alls, si voleu poseu-hi ceba o d’altres verdures que agonitzin per la nevera. salpebreu-lo i especieu-lo al gust. Un cop llest el sofregit, poseu a nedar els pebrots dins la salsa de tomàquet, a foc lent, tapeu la cassola per a que es coguin millor. Giratombeu els pebrots de tant en tant, i quan hagin virat de color, ja els teniu a punt!
Laiots
Seitan amb algues, ceba i bolets
Necessitem:
-Una bola de seitan ( si el voleu fer a casa, podeu fer-lo així)
-Ceba tendra
-Bolets, els que t’agradin
-Espècies al gust
-Arròs
Preparació:
Lo divertit és elaborar el seitan a casa. Si no tens temps o no t’hi atreveixes, el procés que et quedarà per fer és ben senzill. Sofregeix a foc lent molta ceba, fins que quedi ben daurada, hi afegeixes els bolets i l’alga kombu tallada a trocets (l’alga es reaprofita del brou de cocció de la bola de seitan). Salpebra-ho. Afegeix-hi també el seitan tallat a tires. Si el seitan es de compra, pots potenciar el sabor del plat afegint-hi un xic de gingebre fresc i un raget de salsa de soja. Aquest plat queda molt bé acompanyat d’arros blanc, renta’l abans de bullir-lo per a que et quedi menys pastós. Si vols, aromatitza’l amb curry.
Melmelada
Ara que és temps de fruita bona i abundant, convè no desperdiciar-ne ni una sola peça!
A continuació anoto una recepta bàsica per fer melmelada, genèrica per qualsevol fruita. Hi ha qui hi afegeix un toc de canyella, suc de llimona, etc. segons la fruita. Això ja al gust de cadascú!
(les proporcions són en relació a un kg de fruita, però ja que en feu, aprofiteu per fer més d’1 kg que és molt bona!)
– 1 kg de fruita
– 250 g de sucre (no resulta excessivament dolç i es mantè força la dolçor natural. En altres receptes aconsellen 1/2 kg de sucre per cada kg de fruita)
Estris:
– Olla
– Llengueta de silicona o cullera de fusta
– Pots de vidre amb tapes en bon estat: el punt feble de les conserves justament és al conservació. Convé que el pot quedi ben tapat i que no permeti l’entrada d’aire ja que això provocaria la deterioració de l’aliment.
– Cullerot
– Embut
Segons la fruita renteu-la o peleu-la i treieu-ne el pinyol. (les prunes per exemple no cal pelar-les). Poseu la fruita en una olla i afegiu els 250 g de sucre per kg de fruita neta i sense pinyol. Enceneu el foc i barregeu bé el sucre amb la fruita. No afegiu aigua. Quan ja bulli, afluixeu el foc sense que deixi de bullir i mantingue-ho durant 30 minuts. És indispensable anar remenant de tant en quan ja que es pot empegar al cul de l’olla.
Transcorreguts els 30 minuts, passeu el túrmix per acabar de triturar i homogeneitzar. Vigilant de no cremar-vos, amb un cullerot ompliu els pots de vidre procurant deixar el mínim espai d’aire i tapeu-los amb força. Tot seguit, s’ha de fer el bany maria. Prepareu una olla amb aigua i poseu-hi els pots ben tapats dins de tal manera que quedin ben coberts d’aigua. Feu arrencar el bull i manteni-ho 10 minuts. Llavors ja podeu apagar el foc i treure els pots amb unes pinces o esperar a que s’arrofredi. Els pots estaran ben segellats i aguantaran bé uns 2 anys.
És recomanable que els emmagatzemeu en espais secs i frescs.
Remolatxa amb all i oli
Sona extrany, però és deliciós: bulliu a daus remolatxa i patata (per separat millor, així els colors no es barregen amb l’aigua). Deixeu-les refredar. Presenteu-les en un plat barrejades, i feu un bon all i oli per acompanyar el plat. Si us agraden els contrastos de dolç-salat, és un plat ben divertit i pot ser un bon entrant per ara, el temps de la caloreta i l’estiu.
Les dues receptes seguents no les he provat de fer, però segons el Sr. Google són delicioses:
Pastís de remolatxa i formatge
No menys sorprenent és poder convertir les remolatxes en unes delicioses postres!
Necessiteu:
200g galetes maria
• 75g de pipes
• 100g de mantega
• 15g de mel
• 250g formatge mascarpone
• 150g de remolatxa cuita
• 75g de farina d’ametlla
• Ratlladura de llimona
• 125g de sucre
• 4 ous
• Canyella en pols
Preparació:
Triturar les galetes i les pipes.
Barrejar les galetes, les pipes, la mantega fosa i la mel fins a obtenir una massa homogènia.
Estendre la massa pel fons i les parets d’un motlle de tarta i coure-la 15 minuts a 170º.
Triturar amb el túrmix tots els ingredients del farcit.
Abocar dins el motlle i coure-ho 30 minuts a 170º.
Comprovar la cocció punxant amb un escuradents.
Bon profit!
Roda de remolatxa
Ingredients:
250 gr. mantega 300 gr. sucre moreno integral
3 ous grans
115 gr. xocolata de cobertura
340 gr. remolatxa cuita feta puré
1 culleradeta extracte de vainilla
280 gr. farina blat tot ús
2 culleradetes bicarbonat sòdic
1 / 4 culleradeta sal
PREPARACIÓ:
Preescalfar el forn a 175 º.
Greixar un motlle
Tamisar la farina, bicarbonat, sal i reservar.
Fondre la xocolata a bany maria amb 50 gr. de mantega. Reservar i deixar que es refredi a temperatura ambient.
Batre la mantega i el sucre fins que aconseguim una barreja que s’ hagi blanquejat i quedi esponjosa. Millor si ho fem amb una batedora elèctrica.
Afegir els ous lleugerament batuts i un a un, mentre batem la mantega. No afegir el següent fins que l’anterior estigui totalment integrat. Afegir la vainilla.
Amb la velocitat al mínim afegir el puré de remolatxa i la xocolata amb la mantega fosa i batre.
Finalment afegir la farina i barrejar fins que estigui tot ben incorporat i quedi tota la massa d’un color uniforme.
Tirar aquesta barreja en el motlle greixat que teníem preparat, assegurar amb una espàtula que la massa ha entrat en totes les esquerdes del motlle i que no té aire (en el cas que fem servir un motlle amb formes). Allisar la superfície.
Enfornar aproximadament uns 45-55 minuts, o fins que al punxar amb una broqueta surti totalment net.
Deixar refredar en el motlle sobre una reixeta 10 minuts. Passat aquest temps desemmotllar cap per avall i deixar refredar sobre una reixeta.
Servir empolvorat amb sucre glass.
OBSERVACIONS:
És convenient bullir i triturar la remolatxa, potser 3 o 4 hores abans de fer el cake, o fins i tot la nit anterior i deixar-la sobre un colador perquè escorri tot el suc possible.
Hamburgueses de llenties
ingredients:
(per a 6 hamburgueses grosses)
- 1 pot de llenties de cal valls // llenties seques d’ecolècera
- 1 ceba tendra de la cistella
- pastanagues de la cistellla
- all
- 1 ou del juli
- pa ratllat
- oli d’oliva del molí ecològic de Belianes
- un rajolí de llet
- farina cervós
- curry i pebre de la xarxa de consum solidari
- Sal
Preparació: Cou les llenties amb una mica de sal i una dent d’all. Quan siguin cuites, escorre-les i tritura-les juntament amb la llet (poca!) i l’ou, amb l’ajuda del turmix. Si utilitzes llenties ja cuites, tan sols les has d’esbandir una mica amb aigua i escorrer-les abans de triturar-les.
- Mentrestant calenta l’oli en una paella i sofregeix la ceba i l’all picadets petits junt amb la pastanaga ratllada. Si ho prefereixes pots posar a la massa aquests ingredients en cru.
- En un bol gran barreja les llenties amb el sofregit. Posa sal i espècies al gust. Remena fins a formar una pasta homogènia i ves afegint-hi pa ratllat fins que agafi la consistència adequada per a que puguis treballar la massa amb les mans com si fos plastilina (que les hamburgueses no es desmuntin).
- Fes les hamburgueses amb les mans i passa-les per farina.
- Pots fregir les hamburgueses o rebossar-les de pa ratllat i posar-les sobre una safata de forn prèviament pintada amb una mica d’oli i gratina al forn. Al cap d’una estona dóna’ls la volta per a que es daurin per tots dos costats.
Calçots arrebossats
• calçots de la cistella
• 1 ou del juli
• oli d’oliva del molí ecològic de Belianes
• sal
• 50 g de farina cervós
• 200 ml d’aigua
1- Trieu els calçots i netegeu-los retirant-ne la capa exterior, les arrels i la part verda de les fulles.
2- Escaldeu-los en aigua bullent amb sal durant uns minuts (que no se us coguin massa, que no es desmuntin).Escorreu-los.
3-Prepareu la pasta de fregir: bateu l’ou en un bol i un plat amb farina.
4- Suqueu els calçots a l’ou i posteriorment a la farina, i fregiu-los amb oli calent fins que quedin rossos.
5-Escorreu-los sobre un tovalló de paper i serviu-los calents.
6- Per arrodonir la recepta, podeu acompanyar-los amb salsa de xató.I com veieu a la foto, aquesta darrera recepta és simplement per xulejar de terrassa i aprofitar per convidar-vos a tots/es a venir a fer-hi un cafè/birra quan vulgueu…jijiji! bon profit!!!
Marta i Laia
Cebes tendres amb carxofes
Ingredients:
Carxofes (la quantitat depèn dels plats que volem a taula i de la carxofa en si…). Per dos persones unes 10 carxofes segur, tirant a ració normaleta!
Ceba tendra
Formatge de cabra (rulo, tot i que per formatges gustos!)
Anous (opcional)
Preparació:
Necessitarem tansols el cor de la carxofa, així dons pelem les carxofes i ho talem a rodanxes. La ceba també la tallem (juliana).
Un cop fet això es passa una mica la ceba per la paella. Fem igual amb les carxofes (tot amb poquet oli), tot i que aquestes s’estaràn una mica més al foc ja que triguen una mica més en fer-se.
Montem el plat en una font per a forn, i anem posant primer una capa de carxofa, despès una ceba, ho anem fent fins acabar existències! Finalment, tallem el formatge a rodanxes (grosses, més o menys 1 dit o un xic més) i el posem coronant el plat! Jo de formatge normalment poso 1 rodanxa per persona. Les anous jo les poso pel damunt del plat al final de tot. Un cop tot montat ho posem al forn uns 15 minuts per a que el formatge es gratini i quedi ben torrat i gustòs! Està boníssimmmmmm!!!!!
*De l’Ona*
Pesto de Xicoria
1 all
anous torrades (es poden substituir per pinyons o festucs)
1 manat de xicoria
oli d’oliva
sal, pebre
Torrar les anous al forn, pelar-les una mica i deixar refredar.
Rentar la xicoria i tallar la base.
Passar tots els ingredients pel triturador (o bé picar-ho en un morter), anar afegint oli fins obtenir una cosistència lleugera.
Es pot utilitzar en amanides, pasta, bocates, etc…
Es pot guardar uns dies a la nevera.
Magdalenes de formatge
L’altre dia vaig transformar una recepta de magdalenes dolces en salades. El resultat va ser espectacularment bo, jo encara diria més, boníssim!
Ingredients per 12 magdalenes:
– 1 iogurt (el pot ens servirà d’unitat)
– 1 unitat de farina
– 1/2 unitat d’oli d’oliva
– 2 ous
– un pessic de sal
– 1/2 sobre de llevadura en pols
– 30g de formatge potent, o bé 100 g de formatge rallat
– 50g de formatge ratllat
– un polsim d’orenga
– llavors diverses
– sigueu creatius, poseu i tregueu el que us apeteixi.
La recepta base de les magdalenes dolces és, enlloc d’afegir els ingredients “salats”, 1,5 unitats de sucre.
1- Barrejar el iogurt, la farina, el llevat , l’oli, els ous i el roquefort. Passeu-hi el “túrmix”.
2- Barrejar-hi, sense triturar, el formatge ratllat, l’orenga i les llavors.
3- Recomano l’ús de motllos de silicona. Ompliu el motllo fins a una mica més de la meitat.
4- Poseu-ho al forn a 200ºC durant 20 minuts. Ja sabeu que pot variar segons el forn.
Ja em direu que us semblen!
Bunyols de farina de cigró i verduretes
Necessiteu:
-farina de cigró (no en tenim a la cope però en venen a les ecobotigues…)
-verduretes: pastanaga, nap, all, julivert….
-aigua i sal
-oli
Feu una pasta amb la farina de cigro, aigua, sal (al gust) i les verduretes que vulgueu ratllades. Queda molt bé la combinació de pastanaga i nap ratllats. Poseu el que vugueu més (api, julivert, all…) al vostre gust, i així quedaran més gustoses. La consistència de la massa ha de ser com de iogurt per beure.
Posem oli a la paella, i l’escalfem. Quan estigui ben calent, tirem petites porcions de la massa i la fregim. LA massa es queda com una pilotilla i la podem treballar una mica mentre es fregeix per donar-li una forma més rodoneta i bonica. La quantitat de massa per fer els bunyols és al vostre criteri, contra més massa tireu, menys bunyol serà i més hamburguesa semblara, jijiji, i si no, mireu la foto!!!!
També em comenta la Marta que li han dit que si afegeixes tahin (crema de sèsam) i llimona a la massa també queda bé, però no sabem les proporcions. Si esteu creatius, ja sabeu…
Es molt fàcil i veureu que la farina de cigró és molt agraida per cuinar. El bunyol resultant no fa excessiu gust a cigró… és un resultat ben curiòs i bó, proveu-ho!
*De la Laia laiots*
Galetes facilíssimes i rapidíssimes
Unes galetes ideals per fer-les mentre es cuina alguna altra cosa, per aprofitar un forn ja engegat o bé per fer-les amb els més petits de casa. Ho tenen tot: fàcils, ràpides i boníssimes.
Ingredients:
– 75 gr de sucre moré
– 100 gr d’oli d’oliva (o 150 de mantega)
– 100 gr de farina (integral, d’espelta, …)
– 2 ous
Elaboració:
En un bol es desfà el sucre en els ous, s’hi afegeix l’oli i es bat tot bé amb la batedora. S’hi va afegint la farina fins que queda una massa fina i suau.
Amb una cullera de postre de mida es van fent rodones de massa sobre el paper del forn (o làmina de silicona), s’hi posa una mica de sucre per sobre; si es vol es poden posar pinyons, trossets d’ametlla, de xocolata, panses, gingebre, orellanes…, però son bones sense res. La massa és força líquida, així és que les galetes queden primes. Disposar-les prou distanciades per evitar que es solapin.
Es posen al mig del forn a 180 graus durant cinc minuts. (el temps sempre dependrà del forn. Fins que observeu que s’han dorat)
Llestes per berenar!
*Aquesta recepta ha estat adaptada de la Yolanda Ramos*
Lasanya de col, carbassa i patata
(no sé les quantitats per persona… depèn si la vols fer per un, per dues persones, per tres, per més…)
Ingredients:
– fulles de col
– carbassa
– patata
– mantega (opcional)
– pinyons o nous
– per la beixamel: llet, farina, nou moscada i pebre
– formatge ratllat
Elaboració:
1.- Bulls les fulles de col i les deixes refredar quan estiguin cuites
2.- Bulls en una altra olla la patata i la carbassa (tallades a quadradets -ni molt petits ni molt grossos-)
3.- Fas el puré de patates i carbassa: aixafes amb una forquilla la patata i la carbassa i li afegeixes, si vols, una mica de mantega. No cal desfer-la, perquè amb l’escalfor de les verdures bullides es desfarà a l’instant!
4.- Hi afegeixes un grapat de pinyons o de nous trossejades (també serviria qualsevol altre fruit sec que tinguis per casa i que t’agradi…)
5.- Muntes la lasanya –> Amb una safata hi poses una capa de fulles de col bullides, després hi poses una mica del puré, el cobreixes amb una altra capa de col bullida, una mica més de puré… i una altra capa de col (pots fer tants pisos com vulguis).
6.- Fas una mica de beixamel (farina + llet + nou moscada + polsim de pebre + mantega (opcional)) i la hi tires per sobre de la lasanya. Després hi pots afegir formatge per sobre i posar-ho a gratinar durant uns minuts al forn.
Bon profit!
*Enviat per Laura*
[…] Receptes […]